Ако ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ беше коалиция щеше да е ясно кой кого

...
Ако ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ беше коалиция щеше да е ясно кой кого
Коментари Харесай

Явор Божанков: Ако е вярно, че има политическа намеса в съдебната система - трябва да видим как да го променим

Ако ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ беше коалиция щеше да е ясно кой кого назначава. Но тъй като не е има разисквания всеки ден. За не малко законопрокети ГЕРБ намира болшинство с други политически сили. Ние няма по какъв начин да им държим сметка, тъй като няма коалиция. Има ясна стратегия и е значимо за главните цели - еврозоната, Шенген, ПВУ, правосъдна промяна - да има базово единодушие по какъв начин би трябвало да наподобяват тези законопроекти.

Това съобщи Явор Божанков от коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " в ефира на Българска национална телевизия. 

По думите му няма вест, че няма доверие между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ. И добави, че по този метод ще функционира този парламент. 

Никой не е удивен от изборните резултати. Всеки мечате да е първи и да ръководи самичък. Математиката е такава - би трябвало да търсим консенсус. Ще дам образец със Закона за механзъма за следствие на основния прокурор. Всички смятаха, че е невероятно да бъде признат. И ГЕРБ и ДПС отказваха да го примет. Днес е реалност. Ние осъзнаваме, че сме втора политическа мощ, само че намираме поддръжка, с цел да се придвижим напред, добави Божанков. 

Депутатът разяснява и желаната от " Продължаваме промяната - Демократична България " оставка на Борислав Сарафов като и. д. основен прокурор. 

Това болшинство във Висш съдебен съвет единствено преди месеци с подигравка приемеше настояванията за отстраняването на Иван Гешев. За една вечер го гласуваха. Този състав на Висш съдебен съвет е делигитимиран, с изминал мандат. Показа, че в тази комплицирана обстановка, със кавги в правосъдната система произвежда още кавги. С избора на Сарафов демонстрираха, че има потребност от дълбока смяна. И Гешев и Сарафов приказват за непрекъсната политическа интервенция в правосъдната система. Ако това е правилно би трябвало да забележим по какъв начин да го променим. Първата поръчка на Сарафов е притеснителна - сподели, че ще преразгледа настояванията за имунитетите на депутатите. Имунитетите се желаят, когато има политическа ситауция и на някой му хрумне да я изпозлва с избрана цел, добави Явор Божанков.

Божанков удостовери, че Даниел Лорер ще бъде номинацията на ПП-ДБ за еврокомисар.  " Това е наша кандидатура и тя е повече от сериозна. Не можем да приказваме от името на Европейската комисия или ГЕРБ. Оценили сме качествата на този претендент и считаме, че е подобаващ за тази позиция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР